Älykoti Järjestelmä 5.10.2020 – Posted in: Älykoti Ratkaisut, IoT – Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Langaton älykoti järjestelmä

Langaton Omavahti älykoti järjestelmä on helppo asentaa taloon myös jälkeenpäin. Asuntomessuilla pääsääntöisesti esiteltävät älykoti järjestelmät vaativat johdotuksen ja sopivat lähinnä uudisrakennuksiin. Näiden KNX ja ABB järjestelmien kokonaiskustannus on tyypillisesti 7.000 – 15.000€ ja älykoti järjestelmän johdotuksen asennus on suuri kustannuserä.  Tämä on omiaan luomaan mielikuvaa älykodin hintatasosta, sekä hankalasta käyttöönotosta vanhaan taloon.

OmaVahdin tuotevalikoimasta löytyy 15 eri laitevalmistajan älykotijärjestelmät, ja ne soveltuvat myös energian kulutusmittaukseen. Me olemme opetelleet kunkin maahantuomamme järjestelmän ominaisuudet, ja tutkineet niiden soveltuvuuden erilaisiin käyttötarpeisiin. Langattomia antureita ja kytkimiä sisältävä OmaVahti älykoti järjestelmä on nopea ja edullinen asentaa jälkeenpäin myös valmiiseen taloon ja rakennukseen.

Tyypillisesti OmaVahdin toimittama älykoti järjestelmä maksaa 70€ – 900€. Yksinkertaisimmillaan se on kännykällä tapahtuva loma-asunnon lämpötilan ja ilmankosteuden etäseuranta, tai Plug-In Hybrid sähköauton kotona tapahtuvan latauksen mittaus ja raportointi verottajalle. Normaalisti laajempi lämmityksen ohjaukseen käytettävä älykotilaitteisto maksaa itsensä takaisin 1-2 vuodessa alentuneena energiankulutuksena.

Ja tiesithän, että vakuutyhtiöiden tilastojen mukaan Suomessa tapahtuu normaalisti 100 vesivahinkoa joka päivä. Vesivahingon tai murron välttäminen älykotilaitteiston avulla maksaa järjestelmän hankintakustannuksen takaisin moninkertaisesti. 

Mieti alkuun käyttötarkoitus

Mieti alkuun käyttötarkoitus ja kuinka paljon ominaisuuksia haluat älykoti järjestelmään. 
1. Onko kohde talo, huvila, huoneisto tai sähköauto? Vai etsitkö turvaa veneen tai asuntovaunun/-auton talvisäilytyksen ajaksi?
2. Riittääkö lämpötilan etävalvonta ja jäätymisvaara hälytys?
3. Haluatko etäohjata lämmistystä energian säästämiseksi? Tiesithän, että valtio jakaa vuonna 2020 avustuksia 20-100% energiaa säästävien investointien tekemiseen. Katso lisätietoja linkin takaa.
4. Tarvitsetko murtovalvontaa? Liiketunnisttimet, magneettikytkimet oviin ja kameravalvonta on mahdollista toteuttaa niin että saat hälytykset suoraan kännykkään ja laskutus vain laitteista, ilman kuukausimaksua.
5. Haluatko seurata talon tai yksittäisten laitteiden sähkönkulutusta, tai aurinkovoimalan sähköntuotantoa?

Pikaohje järjestelmän valintaan

OmaVahdin valikoimissa on useiden eri laitevalmistajien Z-Wave ja WiFi verkkojen kautta pilvipalveluun liitettäviä älykoti järjestelmiä, sekä reaaliajassa sähkönkulutuksen näyttäviä mittareita. Kullakin laitevalmistajalla on vahvuutensa. Olemme testanneet kaikki järjestelmät ja rakentaneet muutaman demojärjestelmän, jotta sinä asiakkaana voisit testata kotoa ennen ostopäätöksen tekemistä.

Tunnemme järjestelmien soveltuvuuden ja suositelemme järjestelmiä seuraavasti. 

Lämpötilan ja ilmankosteuden seurantaan WiFi -verkon yli

 • Tuya Smart diginäyttö WiFi lämpömittari on helppo ottaa käyttöön.
 • Sonoff TH16 sopii virtakytkimen ohjauksen lämpötilan perusteella, esim. lisälämmittimen ohjaukseen.
 • Apple HomeKit on IOS käyttäjän valinta jos kohteessa on Apple TV 4th Gen.

Sähköauton latauksen seurantaan ja ohjaukseen

 1. Hybrid sähköauton 1-vaihe latauksen seurantaan. BlitzWolf mittarikytkin sisäkäyttöön IP20 ja ulos roiskevesisuojattu IP44 tuplakytkin.
 2. Täyssähköauton 3-vaihe latauslaitteen etäseurantaan Shelly Cloud 3EM.

Yksittäisten sähkölaitten etäohjaukseen ja seurantaan WiFi -verkon yli

 1. Blitzwolf virtakytkimet sisä- tai ulkokäyttöön.
 2. Ryhmäkeskukseen sijoitetulla Sonoff kytkimellä voit ohjata ja ajastaa neljää sähkölaitetta.
 3. Shelly Cloud järjestelmälmä sopii pieneen älykotiin. Shelly Plug S pistorasiamittari.

Omakotitalon tai huvilan älykotijärjestelmä

 1. Ruotsalainen Telldus on joustavasti laajennetava Z-Wave älykodin ohjaus- ja valvontajärjestelmä.
 2. Vera Edge on talon tai huvilan vartiointiin ja videovalvontaan suunniteltu Z-Wave järjestelmä.

Z-Wave on laajalti käytössä oleva älykotistandardi langattomien antureiden ja kytkimien liittämiseksi älykoti ohjaimeen. Laitavalmistajia on yli 600 ja erilaisia laitteita yli 2200. OmaVahdin valikoima on 100-120 laitetta.

  • Telldus ja Fibaro Pistorasiaan kytkettävät sähkömittarit
  • NorthQ – Helposti asennettava pulssilaskuri sähkömittariin
  • Aeotec – Ryhmäkeskukseen 3-vaihe virtasilmukat
  • Qubino – DIN-sähkömittari talon sähkönkulutuksen seurantaan ja 16A virran kestävä pistorasiamittari

Omakotitalon sähkönkulutuksen ja aurinkosähkön tuotannon seurantaan

 1. Telldus ZNET aloituspaketti ja Qubino sähkömittari ryhmäkeskuksen DIN-kiskoon kulutuksen seurantaan
 2. Hollantilainen Smappee Energy tai Solar oman aurinkovoimalan tuotannon seurantaan

Yrityksille kattavaan energiankulutuksen mittaukseen

Energomonitor soveltuu liikekiinteistön tai tehtaan AC ja DC -sähkön, veden ja kaasunkulutuksen tarkkaan seurantaan kymmenistä eri mittapisteistä. Erinomaiset raportit mahdollistavat tarkan seurannan ja toiminnan kehittämisen niiden perusteella.

Taloyhtiöille veden kulutusmittaukseen ja vesivuotovalvontaan

Energomonitor Relaysense Water

Järjestelmä veneen tai asuntovaunun talvisäilytyksen etäseurantaan

Ruotsalainen Minut Point on helppokäyttöinen akulla WiFi -verkon yli toimiva valvontalaite. Se tunnistaa liikkeen, lasirikon ja palovaroittimet äänet, sekä varoittaa jos ilmankosteus ja lämpötila on otollisia pitkään homeen muodostumiselle.

Tutustu yllä esiteltyihin tuotteisiin tai ota yhteys asiakaspalveluumme. Normaalisti 20min puhelussa saat vinkkejä niin, että voit käyttää aikasi 1-3 sinulle parhaiten soveltuvaan järjestelmään tutustumiseen.