Pörssisähkö

Näytetään tulokset 1–12 / 35

Pörssisähkön tuntihinta

Pörssisähkön hinta vaihtelee tunneittain ja Nordpool julkaisee seuraavan vuorokauden sähkön SPOT hinnat aina iltapäivällä klo 13-14 aikaan. Fingrid Tuntihinta App näyttää sähkönhinnan kätevästi kännykkäsovelluksessa, ja lähettää sovelluksen sisäisen PUSH -viestin kännykkääsi kun asetettu ”sähkö kallista/halpaa” -kriteeri täyttyy. Viestien perusteella voit itse päättää kuinka ne vaikuttavat sinun päivittäisiin rutiineihin ja ohjaavat sähkönkulutusta.

Pörssisähkön automaattinen kulutusohjaus

Sähkönkulutusta voidaan ohjata automaattisesti pörssisähkön tuntihinnan perusteella. Lämmitysjärjestelmän sähkölaite tai ryhmäkeskuksen kontaktori  ja WiFi virtakytkin voidaan kytkeä toimimaan yhdessä, jolloin automatiikka ohjaa sähkönkulutusta pörssisähkön tuntihinnan, tai viikkokello ajastimen ja tuulen nopeuden perusteella. Suomen sähköverkkoon tuulivoimalla tuotetun energian määrä ja pörssisähkön sähköhinta korreloivat voimakkaasti. Kun ajastat varaavien lämmitysjärjestelmien käytön vuorokauden sähkön edullisten tuntien tai voimakkaan tuulen aikaan, säästät rahaa ja sähkönkulutus kohdistuu myös automaattisesti niille tunneille jolloin sähköverkossa on eniten uusiutuvaa energiaa tarjolla.

Pörssisähkö laitteet

Pörssisähkö automaattiohjaus laitteita on esitelty alla ja ne voidaan jakaa ohjaustavan perusteella kahteen ryhmään.

Molemmista tuoteryhmistä löytyy useita laitemalleja. Ohjauslaitteiden lisäksi kannattaa tutustua myös oman talon sähkökaappiin (ryhmäkeskus). Sieltä löytyy useita Kotona/Poissa ja Lämpötilanpudotus -kytkimet sekä varaavien lämmitysjärjestelmien 3-vaihe kontaktorit, joita voidaan hyödyntää pörssisähkö automaation toteuttamisessa. Heti alkuun kannattaa myös valokuvata ryhmäkeskus, ja kysyä vinkkiä tuotevalintaan OmaVahdin WhatsApp chatissä valokuvien kera.

Kun suunnitelma on valmis, laitteiden asennus onnistuu nopeasti (normaalisti 2-4h). Automatiikkaa ohjaava sovellus kannattaa ladata kännykkään jo ennakkoon, ja laitteita on hyvä kokeilla jo ennen varsinaista asennusta. Suosittelemme parittamaan laitteet WiFi verkkoon jo ennen varsinaista asennusta kytkemällä ne virtoihin (esim. katkaistulla jatko-/lampunjohdolla) ja testaamaan toimivuutta ja kännykkäsovellusta.

Ammattitaitoinen paikallinen sähköasentaja on ehdoton apu järjestelmän toteutuksessa, ja sähköpiirustuksista on myös apua. OmaVahdin yhteistyökumppaneina toimii useita sähköasennusliikkeitä ympäri Suomen, ja heidän laitetuntemus helpottaa ja nopeuttaa sopivan pörssisähkö ohjausjärjestelmän valinnassa.