Ilmalämpöpumpun Sähkönkulutus 15.9.2022 – Posted in: Älykoti Ratkaisut – Tags: , , , , , , , ,

Ilmanlämpöpumpun energiankulutukseen vaikuttavat asiat

Ilmalämpöpumpun sähkönkulutus, etäohjattavuus ja soveltuvuus omaan käyttötarpeeseen ja -kohteeseen kannattaa pohtia huolella ennen laitevalintaa ja ostopäätöstä. Tutki vähintäänkin seuraavia asioita:

  • Käytetään ilmalämpöpumppua pääasiassa viilentämiseen ja lämmittämiseen? Mikä on ilmalämpöpumpun lämmittämisen hyötysuhde eli SCOP arvo?
  • Tarvitsetko viikkoajastinta vai riittääkö pelkästään etäohjaus? Jos huvilaa käytetään paljon viikonlopun yli kestävään ”lyhytvuokraukseen” ja alkuviikon huvila on tyhjillään, niin silloin viikkoajastin on kätevä apuväline lämmityksen ajastamiseen. Mikäli mökki on taasen vuokrattuna viikoittain ”lauantaista lauantaihin”, niin silloin pelkkä etäohjaus ja lämpötilan etäseuranta on riittävä ominaisuus.
  • Onko ilmalämpöpumpun kaukosäädin selkeä ja tyylikäs, vai näppäinviidakko? Entä onko ilmalämpöpumpun etäohjaus App helppokäyttöinen?
ilmalämpöpumppu musta
Ilmalämpöpumpun musta sisäyksikkö, tai tarkemmin onyksimusta Mitsubishi LN25VG2B
ilmalämpöpumpun kaukosäädin
Panasonic ilmalämpöpumpun kaukosäädin on selkeä
panasonic ilmalämpöpumppu
Panasonic ilmalämpöpumppu NZ25VKE – Ulko- ja sisäyksiköt sekä kaukosäädin

Meitä OmaVahdissa kiinnostaa ilmalämpöpumpun edistykselliset älykoti ominaisuudet, joten tässä artikkelissa käytetyt kuvakaappaukset on otettu mielestämme kahden parhaiten tehokäyttäjälle soveltuvan ilmalämpöpumpun kännykkäsovelluksista – Panasonic Comfort Cloud ja Mitsubishi MELCloud .

Ilmalämpöpumpun etäohjaus ja viikkoajastin

Ilmalämpöpumpun kaukosäädin mahdollistaa tavoitelämpötilan ja puhalluksen nopeuden helpon säädön paikallisesti. Kännykkäsovelluksen avulla samat toiminnallisuudet voi tehdä etänä ja viikkoajastin mahdollistaa myös toimintojen ajastamisen halutun mukaan.

ilmalämpöpumppu viikkokello
Ilmalämpöpumpun viikkokello ajastin
ilmalämpöpumpun tavoitelämpötila
Ilmalämpöpumpun tavoitelämpötilan etäohjaus ja viikkoajastin
ilmalämpöpumpun viikkoajastin
Ilmalämpöpumpun viikkoajastin

Yllä olevat kuvakaappaukset on otettu markkinoiden parhaasta (kesä 2022 tilanne) lämpöpumpun hallintasovelluksesta, eli Panasonic Comfort Cloud. Yhdellä käyttäjätilillä voidaan hallita jopa 200 eri lämpöpumppua ja sama App toimii sekä ilmalämpöpumpuille että ilmasta veteen lämpöpumpuille.

OmaVahdin tuotevalikoimasta löytyy BroadLink ilmalämpöpumpun etäohjauslaite myös vanhoille ilmalämpöpumpuille. Sen avulla näet huoneen ilmankosteuden ja lämpötilan, sekä säädät tavoitelämpötilaa etänä. Myös vastaava TUYA Smart IR yleiskaukosäädin löytyy, mutta siinä tarvitset lämpötilan mittaukseen erillisen etäluettavan lämpömittarin tai lämpöanturin.

Ilmalämpöpumpun sähkönkulutus

Ilmalämpöpumpun sähkönkulutus viilennyskäytössä on varsin pientä, ja kesän aikana sähköä kuluu tyypillisesti 150-400 kWh. Alla olevissa kuvissa näkyy Panasonic ilmalämpöpumpun sähkönkulutus heinäkuussa 2022, sekä yhtenä kuumana kesäpäivänä. Laitteen arvioima sähkönkulutus oli heinäkuussa yhteensä 69 kWh, ja kuumana kesäpäivänä 4,5 kWh.

ilmalämpöpumpun sähkönkulutus talvella
Ilmalämpöpumpun sähkönkulutus talvella tammikuun aikana 325 kWh
ilmalämpöpumpun sähkönkulutus päivässä
Ilmalämpöpumpun sähkönkulutus päivässä talvella 18 kWh
ilmalämpöpumpun sähkönkulutus pakkasella
Ilmalämpöpumpun sähkönkulutus pakkasella tammikuun viikolla 81 kWh
ilmalämpöpumpun energiankulutus
Ilmalämpöpumpun energiankulutus 69 kWh kesällä heinäkuussa
ilmalämpöpumpun sähkönkulutus
Ilmalämpöpumpun sähkönkulutus jäähdytykseen lämpimänä kesäpäivänä alle 5 kWh
ilmalämpöpumpun sähkönkulutus kesällä
Ilmalämpöpumpun sähkönkulutus kesällä juhannusviikolla 17 kWh

Ilmalämpöpumpulla viilentäminen on edullisempaa kuin lämmittäminen.

Ilmalämpöpumpun väri

Mitsubishi ilmalämpöpumpun sisäyksikön värin voi valita useista vaihtoehdoista. Perinteisen valkoisen lisäksi saatavilla ovat tyylikkäät erikoisvärit – rubiininpunainen, helmenvalkoinen ja onyksimusta. Katso ilmalämpöpumpun värivaihtoehdot tarkemmin kuvista.

ilmalämpöpumppu punainen
Ilmalämpöpumpun punainen sisäyksikkö, tai tarkemmin rubiininpunainen Mitsubishi LN25VG2R
ilmalämpöpumppu valkoinen
Ilmalämpöpumpun valkoinen sisäyksikkö, tai tarkemmin helmenvakoinen Mitsubishi LN25VG2V
ilmalämpöpumppu musta
Ilmalämpöpumpun musta sisäyksikkö, tai tarkemmin onyksimusta Mitsubishi LN25VG2B

Ilmalämpöpumpun asennus ja hankinta

Ilmalämpöpumpun asennus vaatii ammattilaisen ja asennusliikkeitä kyllä löytyy, mutta usein saa varautua 2-12 viikon odotukseen asennusajan suhteen. Sähkönhinnan nousun myös lämpöpumppujen kysyntä on kasvanut huomattavasti, ja niiden saatavuus ongelmat ovat johtaneet pitkiin toimitusaikoihin.

Edellä esiteltyjä Panasonic NZ25VKE ja Mitsubishi LN25VG2 lämpöpumppu malleja oli elokuussa 2022 saatavilla Zavelta suoraan varastosta. Verkkokaupan omistaa on suuri eurooppalainen tukkuri, joka toimittaa pumput parissa päivässä Tallinnan varastolta. Panasonic lämpöpumppuihin saa valmistajan 5v takuun kun asennuksen tekee Panasonic Pro Partner. Pirkanmaalla asennuksia tekee mm. Asennuspalvelu Mäntylä Oy.