Maskien Desinfiointi UVC Sinivalolla 27.8.2020 – Posted in: Älykoti, LED ja Ultra Violet – Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kasvomaskien Desinfiointi Ultra Violet C Sinivalolla

Ultra Violet C sinivalojen käyttö desinfiointiin on kasvanut nopeasti koronavirus epidemian myötä. Valo pilkkoon viruksien DNA ketjuja ja estää näin sen leviämise. Yle kirjoitti kauppakeskus Redissä käytettävästä desinfiointirobotista ja Karjalainen paikallisesta laitevalmistajasta.

OmaVahti verkkokaupan Ultra Violet C valot desinfiointiin

OmaVahdin maahantuomat UVC sinivalo laitteet on tarkoitettu kasvomaskien, kännyköiden sekä pintojen ja huoneilman desinfiointiin. Käsittely kestää 10-60 min, ja tämän jälkeen laitteella voidaan käsitellä seuraava desinfioitava esine tai huone. Tutustu laitteisiin ja niiden käyttöohjeisiin. Ultra Violet C valoon liittyvät turvallisuusohjeet kannattaa opiskella ennen käyttöä.

OmaVahti verkkokaupassa UVC sinivalolaitteita on ollut saatavilla alkukesästä lähtien, saatavuudesta riippuen noin 1-2 viikon toimitusjalla. Kysyntä ylittää saatavuuden, joten laitteet on toimitettu tilausjärjestyksessä. Laskutus tapahtuu vasta kun laitteet ovat Suomessa ja voimme varmistaa toimituksen 1-4 päivän kuluessa.

Ultra Violet Valon Määritelmä

Ultravioletti- eli UV-säteily on pääasiassa auringosta, mutta myös LED-, loiste- tai halogeenivalaisimesta tai ultraviolettilampusta peräisin olevaa sähkömagneettista säteilyä. Sen aallonpituus on lyhyempi kuin näkyvän valon, mutta pidempi kuin röntgensäteilyn. Lyhyt aallonpituus merkitsee sitä, että ultraviolettisäteilyn taajuus ja vastaavasti fotonin energia on suuri.

UV Valon Vaikutus Ihmiseen

Auringonpaisteen UV-säteily nostaa välittömästi ihmisen vireystilaa, koska se ärsyttää talamus-nimisen aivoalueen hermosoluja. Lisäksi se lisää hermovälittäjäaine serotoniinin ja dopamiinin tuotantoa.

UV-säteily on myös mutageenista eli geenivaurioita aiheuttavaa, mikä johtaa ihmisillä ihon rypistymiseen vuosikymmenten saatossa sekä toisinaan myös ihosyöpään. UV-säteily myös haurastuttaa monia materiaaleja.

Ultra Violet Valon Luokittelu Aallonpituuden Perusteella

Ultraviolettisäteily jaetaan A-, B- ja C-säteilyalueeseen pääasiassa säteilyn ihmisterveyteen ja ympäristöön aiheuttamien vaikutusten mukaan. Näistä ensimmäinen tunkeutuu syvimmälle kudoksiin ja läpäisee myös lasia.

  • UVA-säteily, aallonpituus 315–380 nm
  • UVB-säteily, aallonpituus 280–315 nm
  • UVC-säteily, aallonpituus 100–280 nm

Ultraviolettisäteily on lämmittävää, ja UVC-säteily jopa polttavaa. Ultraviolettisäteilyllä on mahdollista tappaa bakteereja ja viruksia, minkä vuoksi sitä käytetään juomaveden puhdistamiseen ja esimerkiksi kirurgien leikkausvälineiden steriloimiseen.

Ultraviolettisäteily tarkoittaa ”yliviolettisäteilyä”, jonka nimessä sana ultra on latinaa. Violetti on lyhyin näkyvän valon aallonpituuden väri. Ultraviolettisäteilyä kutsutaan usein mustavaloksi, koska ultraviolettisäteily on ihmissilmälle näkymätöntä ja mahdollinen näkyvä aallonpituus on väriltään tummanviolettia.

Desinfiointi Ultra Violet C valolla

Ultraviolettisäteilyä käytetään desinfiointiin; suurienerginen UVC-säteily on tehokas keino bakteerien ja viruksien tappamiseen. Alun perin ultraviolettisäteily otettiin käyttöön jäteveden puhdistamisessa, mutta nykyisin yleisempi käyttökohde on juomaveden puhdistus. Myös uima-altaissa käytetään ultraviolettisäteilyyn perustuvia desinfiointilaitteita, jotka vähentävät kemikaalien tarvetta. Ultraviolettilampuilla desinfioidaan myös leikkaussaleja. Lue lisää Wikipediasta.

Ultra Violet B valohoito ihosairauksiin

Ultravioletti (UV) -valohoitoa käytetään tulehduksellisten ihosairauksien, kuten psoriaasin (ks. «Psoriaasi»1) ja atooppisen ekseeman (ks. «Atooppinen ekseema (ihottuma)»2), sekä erilaisten kutisevien ihotautien hoidossa. UV-säteily vaimentaa ihossa olevaa tulehdusprosessia ja sen myötä kutinaa. Se myös vähentää ihon kuivumista paksuntamalla orvaskettä ja lisäämällä veden haihtumista estävien rasvojen tuotantoa sarveiskerroksessa. Auringon sähkömagneettisessa spektrissä ultraviolettivalon aallonpituus on 100–400 nm eli ennen näkyvää valoa (400–780 nm). Valohoitolaitteiden spektrit ovat UVB-(280–320 nm) ja UVA-(320–400 nm) aallonpituusalueilla. UVB imeytyy ihossa suureksi osaksi orvasketeen ja UVA vaikuttaa myös syvemmällä verinahassa.

UVB-hoidot

UVB-hoitolaitteita on kahta tyyppiä, vanhempi laajakaistainen (290–320 nm) ja uudempi kapeakaistainen (309–313 nm). Jälkimmäinen on osoittautunut useimmille potilaille tehokkaammaksi ja hoitolaitteet ovatkin spektriltään nykyään lähes yksinomaan kapeakaistaisia. UVB-valoa käytetään etenkin psoriaasin ja erilaisten ekseemoiden hoitoon. Biologiset lääkehoidot ovat kuitenkin vähentäneet UVB-hoitotarvetta edellä mainittujen tautien hankalissa muodoissa. Lue lisää Terveyskirjastosta.