Ohje älylaite valintaan 16.10.2023 – Posted in: Älykoti Ratkaisut – Tags: , , , , ,

Älylaite alusta

Älylaite alusta eli ekosysteemi on merkityksellinen kun tarvitset useita ominaisuuksia ja toiminnallisuuksia, tai mikäli aiot rakentaa laajan älykoti järjestelmän. Kännykköissä vastava valinta tehdään Android ja Apple iOS alustojen väliltä. Älylaitteissa vaihtoehtoja on useampia, joskin TUYA Smart alusta on jo saavuttanut tuhansien eri laitevalmistajien tuen.

Mikäli tarvitset vain yhden etäohjaus tai -seuranta toiminnallisuuden, niin alustan/ekosysteemin valintaan ei kannata käyttää aikaa. Hankit vain tarpeeseen parhaiten soveltuvan laitteen. Turvapuhelimet löytyvät täältä.

Älylaite ekosysteemi vaihtoehtoja

Älylaite markkinalla toimii satoja vuosikausia älykotijärjestelmä rakentaneita laitetoimittajia, joiden laitteet ovat yhteensopivia vain samanmerkkisten laitteiden kanssa. Älylaite ekosysteemien välillä kilpailua on käyty muutaman vuoden ajan, eikä se ole ratkennut ”kahden kaupaksi” samaan tyyliin kuin kännyköiden osalta. Kannattaakin tutkia hetki älylaite (IoT) alustoja ja niitä tukevia laitevalmistajia.

OmaVahdin älylaite valikoimasta löytyy useaan alustan ja valmistajan laitteita.

  • TUYA Smart Life – Laaja 7.600 laitevalmistajan tuki ja markkinalla on 250.000 kpl erilaisia laitteita. OmaVahdin valikoimasta löytyy 70+ tuotetta. Ilmainen App, ei nettiselain tukea. API saatavilla vain ammattimaisille sovelluskehittäjille.
  • eWeLink Sonoff – Ilmeinen App hallinta ja edullinen Web hallinta. Laitevalmistajia 70. Ilmainen API sovelluskehittäjille.
  • Apple HomeKit – Apple laitteiden käyttäjien suosima alusta.
  • Samsung SmartThings – Leviää uusien televisioiden kautta, mutta pieni toimija muissa kodin älylaitteissa. Yhdistetään Homey laitevalmistajan alustaan.
  • Home Assistant – Aktiivislle harrastelijoille ja koodareille sopiva alusta.
homekit logo large
ewelink sonoff logo

Alustat jyrää, mutta erikoistuneet laitevalmistajat pärjäävät

Useat älykotilaitteiden valmistajat ovat erikoistuneet, ja tekevät tiettyyn sovellukseen parempia laitteita ja ohjelmistoja kuin alustan kehittäjät. Tai vähintäänkin he ovat saaneet vastaavan tasoisen tuotteen nopeammin markkinoille kuin alustojen kehittäjät, ja saavuttaneet aseman markkinalla. Usein näiden laitevalmistajien järjestelmät voidaan liittää muihin laitteisiin REST API tai IFTTT rajapintojen kautta.

Reaaliaikaiseen sähköteho ja kWh kulutusmittaukseen parhaiten soveltuvia laitteita valmistavat Emporia Energy ja Energomonitor. Pörssisähkön automaattiseen ostoon erinomainen ratkaisu on THEMO DIN pörssisähkö hintarele.

Kysyä vinkkiä laitevalintaan WhatsApp chatin kautta, mutta kerro tarpeesta. Suosittelemme ominaisuuksiltaan parasta älylaitetta, tai parasta tietyn alustan älylaitetta.