Pörssisähkö ohjaus

Näytetään tulokset 1–12 / 27

Pörssisähkö hintarele ohjaa sähkönkulutusta ja painottaa sen edullisen tuntien aikaan. Pörssisähkön tuntihinta perustuu sähkön tuottajien antamiin myyntitarjouksiin, sekä arvioon/ennusteeseen käyttäjien sähkönkulutuksesta. Nordpool sähköpörssi julkaisee seuraavan vuorokauden sähkön SPOT hinta taulukon iltapäivällä klo 13-14 aikaan.

Pörssisähkön tuntihinta julkaistaan useilla sivustoilla. Muutama esimerkki kattavasti tietoa tarjoavista pörssisähkön hinta -tietoa tarjoavista palveluista. Pörssisähkön käytön optimointiin kannattaa käyttää Liukuri -tietopalvelua, koska siinä on yhdistetty tuulivoimaennuste sekä tietoja sähkön eri tuotantotapojen tuntikohtaisesta tehosta.

Tuntihinta sovellus näyttää pörssisähkön hinnan kännykkäsovelluksessa, ja lähettää kätevästi sovelluksen sisäisen PUSH -viestin mikäli asetettu ”sähkö kallista/halpaa” -kriteeri täyttyy. Viestien perusteella voit itse päättää kuinka ne vaikuttavat sinun päivittäisiin rutiineihin ja ohjaavat sähkönkulutusta. Pörssisähkö sopimuksesta saat parhaan hyödyn kun varaavan lämmitysjärjestelmän sähkönkulutus ajoittaa edullisten aikaan.

Pörssisähkön automaattiohjaus

Sähkönkulutusta voidaan ohjata automaattisesti pörssisähkön tuntihinnan perusteella. THEMO älytermostaatti korvaa kylpyhuoneen tai vastaavan tilan seinälle asennetun perinteisen huonetermostaatin, ja jatkossa lämpöä varaavan lattian lämmityksessä huomioidaan myös pörssisähkön hinta.

TUYA Smart sovellus tarjoaa käyttöösi kattavat tuulennopeus tiedot (esim. Hailuodon tuulennopeus). Tämän tiedon perusteella voit ohjata sähkönkulutustasi voimakkaan tuulen aikaan, jolloin sähköverkossa on eniten uusiutuvaa energiaa tarjolla. Liukuri.fi palvelun sähkönhinta ja tuulennopeus graafeista selviää, että Suomen sähköverkkoon tuulivoimalla tuotetun energian määrä ja pörssisähkön sähköhinta korreloivat voimakkaasti. Näin sähkönkulutuksesi kohdistuu  automaattisesti edullisille tunneille.

Maalämpöpumppuun pörssisähkö ohjausautomatiikka voidaan toteuttaa yhdistämällä potentiaalivapaa kosketin Lämpötilanpudotus tai Kompressorin käynnin esto -toimintoihin. Tästä sovelluksesta kannattaa kysyä lisää OmaVahdin asiakaspalvelusta.

Pörssisähkö laitteet

Pörssisähkö automaattiohjaus laitteita on esitelty alla ja ne voidaan jakaa ohjaustavan perusteella kahteen ryhmään.

Molemmista tuoteryhmistä löytyy useita laitemalleja. Ohjauslaitteiden lisäksi kannattaa tutustua myös oman talon sähkökaappiin (ryhmäkeskus). Sieltä löytyy usein Kotona/Poissa tai Lämpötilanpudotus -kytkin, sekä varaavien lämmitysjärjestelmien 3-vaihe kontaktorit. Näitä ryhmäkeskuksessa valmiina olevia laitteita kannattaa hyödyntää pörssisähkö automaation toteuttamisessa. Heti alkuun kannattaa myös valokuvata ryhmäkeskus, ja kysyä vinkkiä tuotevalintaan OmaVahdin WhatsApp chatissä valokuvien kera.

Kun suunnitelma on valmis, laitteiden asennus onnistuu nopeasti (normaalisti 2-4h). Automatiikkaa ohjaava sovellus kannattaa ladata kännykkään jo ennakkoon, ja laitteita voi kokeilla jo ennen varsinaista asennusta.

Ammattitaitoinen paikallinen sähköasentaja on ehdoton apu järjestelmän toteutuksessa, ja sähköpiirustuksista on myös apua. OmaVahdin yhteistyökumppaneina toimii useita sähköasennusliikkeitä ympäri Suomen, ja heidän laitetuntemus helpottaa ja nopeuttaa sopivan pörssisähkö ohjausjärjestelmän valinnassa.