Loma-asunnon etävalvonta 31.10.2019 – Posted in: Älykoti, IoT ratkaisut – Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lukuaika noin 3min

Ympäri Suomea on lukuisia huviloita, mummonmökkejä sekä vanhoja maatiloja, jotka toimivat edelleen yhteisenä lomanviettopaikkana. Kiinteistöjen lämmitys talvisin aiheuttaa ylläpitokuluja ja pakkanen voi jäähdyttä putkia. Ja tietty tyhjillään olevan talon irtaimisto saattaa kiinnostaa myös kierteleviä rötöstelijöitä.

OmaVahti tarjoaa helposti käytettävän Telldus aloituspaketin loma-asunnon etävalvontaan. Järjestelmän käyttömaksu on ainoastaan 25€ vuodessa ja antureita lisäämällä se on joustavasti laajennettavissa erilaisiin käyttötarpeisiin. Seuraavaksi käsittelemme muutaman käyttötavan.

VesivuotoVahti ja lämpömittari

Jäätymisvaarahälytys estää putkirikot

Kiinteistön vesi- tai lämmitysputkien jäätyminen aiheuttaa aina mittavat vahingot kiinteistölle. Nämä lämmitysjärjestelmän vikaantumisesta johtuvat vahingot on helposti estettävissä jatkuvalla sisälämpötilojen mittauksella, joka hälyttää automaattisesti kännykkäsovelluksen sisäisellä viestillä tai tekstiviestillä sekä sähköpostilla.

Telldus tekee jäätymisvaarahälytyksen kun lämpötila laskee ennalta asetetun tavoitelämpötilan alle. Tavoitelämpötila on säädettävissä 0,1C tarkkuudella, mutta normaalikäytössä 1C asteen tarkkuus riittää hyvin. Lämpötila kannattaa valita siten, että joku kiinteistönhoidosta vastaava ehtii tutkimaan ongelmaa riittävän ajoissa, tai lämmittämään vaikka takkaa ennen kuin sisälämpötila laskee pakkasen puolelle. Normaalisti jäätymisvaarahälytyksen tavoitearvo on +8 – +10C.

Lämpötilan etävalvonta tuo säästöä lämmityskuluihin

Sensative Guard ovivahti ja lämpötila anturi

Normaali asumislämpötila on noin +22C. Peukalosääntönä voi pitää että jokainen 1C pudotus lämpötilassa tuo noin 5% säästön talven lämmityskuluihin.

Säästö toteutui myös Joutsassa erään syksyllä 2018 asumattomaksi jääneen maatilan päärakennuksen öljylämmityksen osalta. Lämmitysöljyn kulutus talven aikana putosi aiemmasta 3000 litrasta 1000 litraan, kun lämmityksen tavoitelämpötila pudotettiin +13C talven ajaksi. Tämä vastaa noin 40.000km ajomatkaa henkilöautolla ja sen aiheuttamia CO2 päästöjä. Tuo lämpötila riittää myös pitämään kosteuden poissa talon rakenteista.

Telldus auttaa myös kosteuden havaitsemisessa, koska se mittaa ilmankosteutta 2-5min välein. Kosteus aiheuttaa hometta ja homeesta jää tunkkainen haju vaatteisiin. Terveysonglemat ja kalliit korjaukset tulevat sitten myöhemmin. Fiksu kiinteistön omistaja pitää kosteuden poisssa ja varmistaa mittarein tilojen kuivumisen.

Liiketunnistimet ja valaistus osana toimivaa kulunvalvontaa

Telldus sähkömittari pistorasiaan

Telldus älykoti sytyttää valot ennalta määrätyn aikataulun mukaisesti tai paikkakuntakohtaisen auringon nousu- ja laskuaikojen perusteella. Tämän ominaisuuden avulla talo saadaan näyttämään asutulta, vaikka siellä ei oleskeltaisikaan aivan joka ilta. Valaistuksessa kannattaa käyttää LED-lamppuja, koska niiden energiankulutus on pienempää ja ne lämpenevät vähemmän.

Valoja voidaan ohjata päälle myös Telldus järjestelmään liitettyjen liike- ja ovitunnistimien avulla. Kulkuväylien kohdalle sijoitettujen liiketunnistimien avulla voidaan sytyttää niin sisällä kuin ulkona olevia valoja. Järjestelmä sallii ohjaussääntöjen muokkaamisen vapaasti omien tarpeiden mukaan.

Mikäli alueella on usein sähkökatkoja, niin osa valaisimen polttimoista kannattaa korvata pienen akun sisältävillä LED-polttimoilla. Ne latautuvat automaattisesti valon ollessa päällä ja tarjoavat valoa 5 tunnin ajaksi sähkökatkon aikana. Polttimot sopivat tavalliseen E27 kantaan.

Kaipaako vanhuuspäiviään viettävä seniori jo lisäturvaa?

Kaipaatko tietoa yksin kodissaan asuvan vanhempasi liikkeistä, etkä aina ei ehdi soittamaan? Tai ”oma seniori” saattaa ärsyyntyä jos soitat joka aamupäivä, koska se vaikuttaa liialliselta huolehtimiselta vielä itsenäiseen arkeen pystyvän vanhuksen kannalta?

Entäpä jos saisitkin kännykkään ”Mummo laittaa aamupalaa” viestin joka aamu? Kun Telldus liiketunnistin havaitsee liikettä klo 08-10 välillä, niin saat kerran vuorokaudessa ilmoituksen oman seniorin aamutoimista. Tämä ei ole seniorin kannalta liian tungettelevaa, ja voit kätevästi huolehtia sinulle läheisten ihmisten turvallisuudesta.

Chattaa, soita rohkeasti tai tutustu TELLDUS ALOITUSPAKETTIIN

Tutustu laitteisiin verkkokaupassamme, ja soita, chattaa tai laita sähköpostia! Autamme mieluusti teidän tarpeeseen sopivien laitteiden valinnassa. Normaalisti lyhyessä puhelussa tai muutamalla chat viestillä pystymme kartoittamaan teidän tarpeen, ja suosittelemaan siihen sopivat laitteet. Verkkokaupassa on yli 100 älykotituotetta, joten teidän ajan säästämiseksi kannattaa olla yhteydessä asiakaspalveluun.

Älykotiterveisin,
Ville Hellman DI, OmaVahti yrittäjä