Älykoti 28.5.2022 – Posted in: Älykoti Ratkaisut, Sähkömittaus – Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Älykoti – Huvilan Etävalvonta

Älykoti artikkelin lukuaika on noin 3 min

Ympäri Suomea on lukuisia huviloita, mummonmökkejä ja vanhoja tyhjilleen jääneitä kiinteistöjä, joiden etävalvonta helpottaa niiden ylläpitoa ja luo turvaa omistajille. Talvisin kiinteistön lämmitys aiheuttaa ylläpitokuluja ja pakkanen voi jäähdyttää putkia. Ja tietty tyhjillään olevan talon irtaimisto saattaa kiinnostaa kierteleviä rötöstelijöitä.

Telldus Älykoti mahdollistaa helposti käytettävän loma-asunnon etävalvonta järjestelmän. Alle 150€ hintaisella aloituspaketilla pääset alkuun ja järjestelmää voi laajentaa lisäämällä siihen eri käyttötarpeisiin sopivia antureita. Käyttökulu on ainoastaan 25€ vuodessa. Seuraavaksi käymme läpi muutaman tyypillisen etävalvonta järjestelmän käyttötavan.
VesivuotoVahti ja lämpömittari

Lämpötilavalvonta ja alilämpöhälytys estää vesivahingot

Kiinteistön vesiputkien jäätyminen aiheuttaa aina mittavat vesivahingot kiinteistölle. Tämä lämmitysjärjestelmän vikaantumisesta johtuva vahinko on helposti vältettävissä jatkuvalla sisälämpötilojen mittauksella, joka hälyttää automaattisesti jäätymisvaaran mahdollisuudesta.

Telldus Älykoti lähettää jäätymisvaarahälytyksen kun lämpötila laskee  alle ennalta asetetun lämpötilan. Lämpötila kannattaa valita siten, että joku kiinteistönhoidosta vastaava ehtii tutkimaan ongelmaa riittävän ajoissa, tai lämmittämään vaikka takkaa ennen kuin sisälämpötila laskee pakkasen puolelle. Normaalisti jäätymisvaarahälytyksen tavoitearvo on +8 – +10C.

Lämpötilan etävalvonta tuo säästöä lämmityskuluihin

Sensative Guard ovivahti ja lämpötila anturi

Normaali asumislämpötila on noin +22C. Peukalosääntönä voi pitää että jokainen 1C pudotus lämpötilassa tuo noin 5% säästön talven lämmityskuluihin.

Säästö toteutui myös Joutsassa erään asiakkamme syksyllä 2018 asumattomaksi jääneen maatilan päärakennuksen öljylämmityksen osalta. Lämmitysöljyn kulutus talven aikana putosi aiemmasta 3000 litrasta 1000 litraan, kun lämmityksen tavoitelämpötila pudotettiin +12C talven ajaksi. Tämä vastaa noin 40.000km ajomatkaa henkilöautolla ja siitä aiheuttuvia CO2 päästöjä. Alempi lämpötila riittää pitämään kosteuden poissa talon rakenteista, joten kesäisin talo toimii edelleen mainiosti suvun yhteisenä lomanviettopaikkana.

Telldus lämpömittarit havainnoivat myös ilmankosteutta muutaman minuutin välein. Mikäli talon talon rakenteistiin kertyy liiallista kosteutta, sisälämpötilaa kannattaa nostaa ja ilmanvaihtoa tehostaa esim. saunan ja suihkun jälkeen. Pitkään jatkuessaan paikallaan seisova kostea ilma aiheuttaa hometta. Homeisista huoneista vaatteisiin jää tunkkainen haju, joten myös omaan nenään kannattaa luottaa. Terveysonglemat ja kalliit korjaukset tulevat sitten myöhemmin, joten fiksu kiinteistönhuoltaja pitää kosteuden poisssa ja varmistaa mittauksin kodinhoito- ja sauntilojen kuivumisen. Liialllisesta kosteudesta saadaan samanlaiset hälytykset kuin jäätymisvaarasta.

Liiketunnistimet ja valaistus etävalvonnan osana

Fibaro sähkömittari pistorasiaan

Telldus älykoti sytyttää valot ennalta määrätyn aikataulun mukaisesti tai paikkakuntakohtaisen auringon nousu- ja laskuaikojen perusteella. Tämän ominaisuuden avulla talo saadaan näyttämään asutulta, vaikka siellä ei oleskeltaisikaan aivan joka ilta. Valaistuksessa kannattaa käyttää LED-lamppuja, koska niiden energiankulutus on pienempää ja ne lämpenevät vähemmän.

Valoja voidaan ohjata päälle myös Telldus järjestelmään liitettyjen liike- ja ovitunnistimien avulla. Kulkuväylien kohdalle sijoitettujen liiketunnistimien avulla voidaan sytyttää niin sisällä kuin ulkona olevia valoja. Järjestelmä sallii ohjaussääntöjen muokkaamisen vapaasti omien tarpeiden mukaan.

Mikäli alueella on usein sähkökatkoja, niin osa valaisimen polttimoista kannattaa korvata pienen akun sisältävillä LED-polttimoilla. Ne latautuvat automaattisesti valon ollessa päällä ja tarjoavat valoa 5 tunnin ajaksi sähkökatkon aikana. Polttimot sopivat tavalliseen E27 kantaan.

Chattaa tai soita rohkeasti

Tutustu Telldus laitteisiin verkkokaupassamme, ja soita, chattaa tai laita sähköpostia! Autamme mieluusti teidän tarpeeseen sopivien laitteiden valinnassa. Normaalisti lyhyessä puhelussa tai muutamalla chat viestillä pystymme kartoittamaan teidän tarpeen, ja suosittelemaan siihen sopivat laitteet. Verkkokaupassa on noin 100 älykotituotetta, joten teidän ajan säästämiseksi kannattaa olla yhteydessä asiakaspalveluumme. Älykoti järjestelmän oppinen kannattaa aloittaa näistä tuotteista.

Etävalvonta terveisin,
OmaVahti Oy
Ville Hellman