Aurinkopaneelin sähköntuotto 22.2.2023 – Posted in: Älykoti Ratkaisut, Sähkömittaus

Aurinkopaneelin sähköntuoton reaaliaikainen mittaus ja sähkökulutuksen ohjaus auttavat sinua saamaan täyden taloudellisen hyödyn tekemästäsi aurinkovoimala investoinnista. Sähköntuotannon mittaus- ja kulutuksenohjausjärjestelmä voidaan rakentaa vaiheittain, alkuun aurinkopaneelien tuoton mittaus ja mikäli mittauksien perusteella kulutuksen ohjausjärjestelmä nähdään taloudellisesti kannattavaksi, niin järjestelmää kannattaa laajentaa sisältämään myös ohjauksen.

Aurinkopaneelin sähköntuotannon mittaus

OmaVahdin laitevalikoimasta löytyy useita järjestelmiä aurinkopaneelien reaaliaikaiseen W tehon sekä kWh sähköntuotannon seurantaan. Mittaus- ja ohjausjärjestelmillä on eri vahvuuksia.

Emporia Energy VUE ja Energomonitor järjestelmissä tehon sekä tuotannon tunti ja päiväkohtainen graafinen esitys on erittäin havainnollinen, mutta jenkkilaitevalmistajan kulutuksen ohjausjärjestelmä ei tue Suomessa käytettävää 3-vaihe AC 230V sähköverkkoa. TUYA Smart ja Shelly 3EM WiFi sähkömittareiden avulla kulutuksen ohjaus onnistuu, mutta tehon W reaaliaikainen sekä kWh tuotannon ja kulutuksen graafinen esitys ei ole samaan tapaan näyttävä, kuten edellä mainituissa kilpailevissa järjestelmissä.

Helppoa suositusta ja Ideaalista järjestelmää ei valitettavasti vielä ole tarjolla. Opettelemme aktiivisesti laitteiden uusia ominaisuuksia, joten kannattaa kysyä vinkkiä ja arvioida niiden pohjalta mikä järjestelmä vastaa parhaiten sinun käyttötarkoitukseen. Myös järjestelmien hankintahinnoissa on eroja, johtuen osittain niiden laajuudesta (3-19 virtamuuntajaa) ja mittausvirroista (max 750A). Luonnollisesti myös sähkölaskun suuruus vaikuttaa päätökseen. Mittaustarpeet myös vaihtelevat huomattavasti, ja omakotitaloon 900€ järjestelmä on kallis. Yhdellä OmaVahdin konepaja asiakkaalla 2.000€ investointi reaaliaikaiseen sähkönkulutuksen mittaukseen on maksanut itsensä takaisin kahdessa kuukaudessa vuosittaisen sähkölaskun ollessa 500k€.

Aurinkovoimala talon sähkönkulutuksen ohjaus

Helpoin tapa omakotitalon aurinkovoimalan ja sähkönkulutuksen ohjaukseen on Shelly 3EM WiFi sähkömittari, jossa on yksi tehomittauksen perusteella ohjattava 10A virtakytkin. Sen avulla voit kätevästi ohjata pienen kuorman päälle tai pois aurinkopaneelin mitatun sähköntuotannon perusteella, tai hallita kontaktoriohjattua relettä jolloin myös isompien sähkötehojen ohjaus onnistuu. Vastaava toiminnallisuus onnistuu myös TUYA Smart ekosysteemin WiFi sähkömittarin ja DIN kiskoon asennettavan WiFi virtakytkimen avulla.

Täyden hyödyn saaminen mittaus ja ohjausjärjestelmistä vaatii kiinnostusta tai jopa harrastuneisuutta. Alkuun kannattaa pohtia kuinka paljon haluat käyttää aikaa tähän projektiin, ja minkä laajuisen projektin haluat tehdä. OmaVahti toimittaa ”työkaluja” sähkön kulutuksesta, ohjauksesta ja sähkölaskun suuruudesta kiinnostuneille, mutta sähköä tulee töpselistä ”markkinahintaan” ilman näitäkin.

Ota yhteyttä mikäli kiinnostuit. Jaamme mieluusti osaamista, jotta voimme tehdä oman osamme sähkönkulutuksen ohjaukseen Suomen sähköverkon tehotasapainon säilyttämiseksi, jotta olisimme täysin riippumattomia idästä tuodusta energiasta. Samalla haluamme myös tuoda helposta asiakkaidemme sähkölaskuun – Yleensä joulukuussa asennettujen järjestelmien takaisinmaksuaika on tammi-helmikuu.