Aurinkosähköjärjestelmä

, , , , , , , , , , , , ,

Aurinkosähkö Ohjausrele

Aurinkosähköjärjestelmän ohjausrele sisältää WiFi pihtivirta sähkömittarin ja DIN-kiskoon asennettavan virtakytkimen kontaktorin ohjaukseen. Virtapihti mittaa aurinkopaneelien sähköntuotannon tehon reaaliajassa yhdestä invertteriltä ryhmäkeskukseen lähtevästä vaihejohdosta.

  • Kun aurinkopaneelien sähköntuotanto ylittää valitun tehorajan, niin ohjausrele kytkee lämminvesivaraajan tai lämmityslaitteet päälle
  • Lämmityksen poiskytkentä tapahtuu laitteen oman termostaatin ohjaamana, tai aurinkosähkö ohjausrele katkaisee sähkönsyötön  kun aurinkopaneelien tuottama sähköteho laskee alle määritellyn rajan

Lämmityslaite kannattaa kytkeä 3-vaihe kontaktoriin, jota ohjataan aurinkosähkö ohjausreleen AC jännitteellä. WiFi virtakytkimen perässä voi olla myös useampia kontaktoreja. Mikäli lämmityslaitteet halutaan käynnistää eri tehotasolla, niin jokaista tehotasoa varten järjestelmään voidaan lisätä 3-vaihe WiFi virtakytkin, tai toinen 1-vaihe virtakytkin ja kontaktori.

 

219,90

4 varastossa (voidaan jälkitoimittaa)

TUYA Smart Aurinkosähköjärjestelmän ohjausrele DIN ja pihtivirta sähkömittari

Aurinkosähköjärjestelmän ohjausrele paketti sisältää WiFi virtakytkimen 40A ja pihtivirta (CT 50A) sähkömittarin. Valikoimasta löytyy myös suurempi 100A virtapihti. Avattava ja halkaistava virtapihti asennetaan mitattavan vaihejohdon ympärille, ja johdonsuojan kokoinen mittarilaite ryhmäkeskuksen DIN-kiskoon. Laitteet liitetään WiFi -verkon kautta nettiin, eli ei tarvetta yhdyskäytävälle (hub, gateway).

Pihtivirta sähkömittari soveltuu aurinkopaneelien tuotannon tai yksittäisen paljon tehoa ottavan laitteen sähkönkulutuksen seurantaan. Käyttökohteita ovat esim. sähköautojen latauslaitteet sekä lämmitysjärjestelmät kuten VILP ja maalämpöpumput.

Laitteet liitetään kiinteistön langattomaan WiFi verkkoon ja paritetaan teidän TUYA Smart sovelluksen tilille. Sähkömittarin virtapihti laitetaan yhden 3-vaihe invertteriltä tulevan vaihejohdon (esim. L1) ympärille, ja aurinkovoimalan tuotannon kokonaistehon voidaan olettaa olevan 3x mitattu teho. Tarvittessa mittaus voidaan tehdä myös TUYA 3-vaihe pihtivirta sähkömittarilla.

Tehoa ja sähkönkulutusta on mahdollista tarkastella reaaliajassa TUYA sovelluksella. Kännykkäsovelluksesta näkee reaaliajassa verkon jännitteen [V], ottotehon [W], virran [A] sekä jakson päivä ja kuukausikohtaisen sähkökulutuksen [kWh], ja virtakytkintä voidaan ohjata näiden mittaussuureiden perusteella. Ilmainen TUYA Smart sovellus Apple ja Google Play sovelluskaupoista.

TUYA Smart sovellus ohjaa WiFi virtakytkintä mitatun tehon perusteella. Se kytkee sähkölaitteen On/Off saavutettaessa ennalta määritelty tehoraja. Virtakytkimellä ohjataan tyypillisesti lämminvesivaraajan 3-vaihe kontaktoria.

Aurinkosähkö releen ohjaussääntö

Kun aurinkopaneelien kolmen vaiheen tuotantoteho ylittää 3300W, niin siitä 3000W menee lämminvesivaraajalle ja loput 300W jää talon muiden sähkölaitteidenkäyttöön.

”IF aurinpaneelien tuotantotehon on suurempi kuin 1100W THEN Power ON lämminvesivaraa 3x 1000W”.

Yhden sähkömittarin mittauksen perusteella voidaan ohjata myös useampia WiFi virtakytkimiä

Keväällä pienempiä 200-800W suorasähkö lattialämmityskuormia kannattaa laittaa päälle jo aurinkovoimalan pienemmällä tuotantoteholla, ja ohjaussäännöt voivat olla tyyliin

  • ”IF aurinpaneelien tuotantotehon on suurempi kuin 500W THEN Power ON lattialämmitykset 3x 400W”
  • ”IF aurinpaneelien tuotantotehon on suurempi kuin 1090W THEN Power OFF lattialämmitykset 3x 400W”
  • ”IF aurinpaneelien tuotantotehon on suurempi kuin 1100W THEN Power ON lämminvesivaraa 3x 1000W”
  • ”IF aurinpaneelien tuotantotehon on pienempi kuin 800W THEN Power OFF lämminvesivaraa 3x 1000W”
  • ”IF aurinpaneelien tuotantotehon on pienempi kuin 790W THEN Power ON lattialämmitykset 3x 400W”

Lämmityslaitteissa termostaatti katkaisee lämmityksen aina kun asetettu tavoitelämpötila on saavutettu. Kun sähkön saantia ohjataan automatiikalla, sitä saatavilla ainoastaan rajoitetun ajan. Tällöin termostaatit kannattaa säätää hiukan suuremmalle, jolloin energiaa varastoidaan vesivaraajaan tai lattiaan lämpönä ”sähköisen akun” tapaan. Nämä säädöt perustuvat aina henkilökohtaisiin kokemuksiin ja kuinka suuria lämpötilan vaihteluja käyttäjät ovat valmiit hyväksymään. Pystymallin kaksiosaisissa lämmnvesivaraajissa veden peruslämmitys alasäiliössä voidaan tehdä aina aurinkosähköllä jopa ylikuumaksi, ja varsinainen kuuman veden tulistus yläsäiliössä normaalilla jatkuvasti saatavilla olevalla verkkovirralla, jolloin lämmminvesi on aina tasalämpöistä.

Tarvittaessa toimitamme laitteet myös valmiiksi konffattuna käyttöönoton helpottamiseksi, ja toimitusaika on 1-3 päivää. TUYA Smart älylaitteita käyttäneeltä tähän työvaiheeseen menee alle 1h, mutta jos et ole aiemmin käyttänyt TUYA Appia ja laitteita, niin varaa 2-3h ja tee kytkennät alkuun katkaistuun jatkojohtoon. Tällä hetkellä palvelu on ilmainen kahden TUYA Smart laitteen ostajalle. Konffauksen normaalihinta on 99€.

Käyttöönoton vaiheet

Käyttöönoton vaiheet ovat seuraavat:

1. Käyttökohteen WiFi verkon tiedot

Kodin älykotilaitteille, kuten televisiot ja TUYA älylaitteet, kannattaa luoda oma WiFi vierasverkko, jossa on eri SSID ja salasana kuin tietokoneille käytettävässä verkossa. Näin tuota salasanaa ei tule jaettua epähuomiossa ulkopuolisille, ja tarve vaihtaa älylaitteiden käyttämän WiFi verkon salasanaa on pienempi. Ja tarkkuutta salasanan kirjoittamiseen, sillä virheellisesti kirjoitettu salasana on yleisin käyttöönoton ongelma.

Kun toimitat kodin WiFi verkon tiedot (SSID, salaus esim. WPA2-Personal ja salasana) meille, niin konffaamme laitteet valmiiksi hänen kotiverkon tiedoilla. Nämä tiedot löytyvät usein reitittimen pohjasta.

2. Aurinkovoimalan ja virtakytkimen tehotiedot

Millaista kuormaa on tarkoitus ohjata virtakytkimellä? Paljonko on sen teho ja onko sama teho jokaisessa kolmessa vaihejohdossa? Millä aurinkopaneelien tuotantoteholla virtakytkin kytketään On/Off?

Laita nämä tiedot sähköpostilla tai OmaVahdin sivujen kautta WhatsApp viestinä. Keskustellaan niiden soveltuvuudesta ja voit muuttaa niitä tarvittaessa myöhemmin itse sovelluksesta kun kokemus ohjausjärjestelmän käytöstä kasvaa.

3. TUYA Smart sovelluksen lataus pääkäyttäjän kännykkään ja tilin luonti

Lisätietoja TUYA Smart älylaite alustasta löytyy alla olevan linkin kautta. TUYA on sovelluksen kehittäjä, ja sovelluksen on lisenssoineet mm. Schneider Electric, Philips, Siemens, IKEA, LIDL ja Airam. Suosittelemme käyttämään alkuperäistä sovellusta, koska siihen päivitykset tulevat ensimmäisenä. TUYAn kakkosbrändi on Smart Life (sininen App).

TUYA Smart sovellus löytyy Apple App Store ja Google Play sovelluskaupoista nimellä, sekä alla olevien linkkien kautta.

Käyttäjätunnus on normaalisti sähköpostiosoite ja mikäli haluat meidän konffaavan laitteet, niin alkuun salasanaksi kannattaa joku helppo kuten ”salakala2023”, koska OmaVahdin asiakaspalvelu tarvitsee tunnusta laitteiden konffauksen ajan. Käyttöönoton ja testauksien jälkeen voitte päivittää henkilökohtaisen salasanan.

4. Laitteiden konffaus

Tämän jälkeen paritamme laitteet TUYA tiliin ja WiFi verkkoon, sekä konffaamme virtakytkimeen ohjauksen halutuilla aurinkosähkön tuotantotehoilla. Mikäli olette kirjautuneena sovellukseen, Tuya Smart appi lähettää teille parittamisen aikana muutamia sovelluksen sisäisiä hälytysviestejä noin 20 min ajan.

5. Laitteiden asennus

Laitteet kannattaa konffata käyttökuntoon jo ennen varsinaista asennusta kytkemällä ne katkaistuun jatkojohtoon, ja tekemällä edellä kuvatut käyttöönoton vaiheet. Tämä on erityisen tärkeää mikä sähköasennusliikkellä ei ole kokemusta TUYA Smart älylaite alustan tuotteista. OmaVahdin yhteistyökumppaneina toimi kymmeniä sähköasennusliikkeitä ympäri Suomen. Niistä löytyy osaajia joilla on kokemusta vastaavista älylaite asennuksista, joten suosittelemme keskustelemaan järjestelmästä paikallisen sähköasentajan kanssa.

OmaVahdin rakentamien demojärjestelmien kautta voit tutustua sähkömittariin, ja älykotijärjestelmien ominaisuuksiin omalla kännykällä tai tietokoneelta. Kysy demotunnus asiakaspalvelusta!

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Aurinkosähköjärjestelmä”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Saatat myös pitää...