WiFi Sähkömittarin Asennus

, , ,

WiFi Sähkömittarin Hyödyt

WiFi sähkömittarin antama reaaliaikainen tieto sähkönkulutuksesta antaa käyttäjälleen arvokasta lisätietoa kiinteistön energiatehokkuuden parantamiseksi. Sen avulla löydät paljon energiaa kuluttavat laitteet ja toimintatavat. Reaaliaikainen kulutuksen raportointi auttaa toimintatapojen muutoksessa, ja tukee varaavan sähkönkulutuksen siirtoa pörssisähkön edullisten tuntien (yö?) ajalle. Laitteiden tarkkojen kulutustietojen avulla pystyt myös investoimaan järkevästi uusiin lämmitysjärjestelmiin, kuten ilmalämpöpumppu, maalämpöpumppu tai VILP, tai sitten omaan aurinkosähkö voimalaan.

 • Reaaliaikainen sähkönkulutuksen seuranta
 • Löydä sähkösyöpöt laitteet ja pohdi niiden käyttöä tai uusimista
 • Vältä laitteiden ”tyhjäkäyttöä” ja ajasta niitä viikkokalenterin perusteella
 • Ohjaa laitteita etänä tai pörssisähkön hinnan perusteella
Sähkömittarin asennuksen työvaiheet
 1. Lataa ilmainen App Apple IOS tai Google Android -sovelluskaupasta
 2. Kytke sähkömittari tavalliseen Schuko sähköjohtoon ja testaa keskusyksikkö (asetukset ja WiFi)
 3. Asenna sähkönkulutusta mittaavat virtapihdit ryhmäkeskukseen
 4. Parita keskusyksikkö käyttökohteen WiFi verkkoon

Asennuksen työvaiheisiin kuluu aikaa normaalisti 1-2 tuntia.

Katso videot Smappeen käyttöönottoon liittyen. Muistathan että ryhmäkeskuksen avaaminen ja virtapihtien asentaminen vaatii huolellisuutta ja sähkömiehen ammattipätevyyden.
VIDEO

1. LATAA APPI SOVELLUSKAUPASTA

Smappee asennus alkaa lataamalla ilmainen sovellus Apple IOS tai Android tabletille/puhelimelle sovelluskaupasta. Sovellus neuvoo kuvien avulla eteenpäin, mutta alla pari käytännössä opittua vinkkiä. Sovelluksen lataus ja keskusyksikön WiFi -yhteyden käyttöönotto kannattaa tehdä jo ennen virtapihtien (CT clamps) asennusta sähkökaappiin. Siinä menee normaalisti noin 30 min.

Käyttöliittymän demo löytyy osoitteista my.smappee.com ja dashboard.smappee.net
Tunnuksen toimivat web sivulla ja Appissa – user: omavahtidemo / Kysy salasana sähköspostilla!

2. KESKUSYKSIKÖN TESTAUS ENNEN VIRTAPIHTIEN ASENNUSTA

Mikäli teet virtapihtien asennuksen itse, kannattaa käyttää hetki järjestelmään tututumiseen. Voit testata järjestelmää esim. laittamalla virtapihdin kuoritun tietokonekaapelin vaihejohdon ympärille (väriltään ruskea, musta tai harmaa, siis EI sininen tai kelta-vihreä). Muista laittaa virtapihdit oikein päin. Clampissa on nuoli, joka osoittaa suuntaan sähköyhtiö -> käyttäjä (virran suuntaan). Smappee tunnistaa sähköverkon, mutta voit käyttää myös kiinteitä asetuksia jännite 230V, 3-phase, STAR-tähtiverkko. Parhaan mittaustarkkuuden saamiseksi keskusyksikkö tulee kytkeä samaan jännitepotentiaaliin mitattavan johdon kanssa kanssa. Älä käytä UPS sähköä, koska se on eri potentiaalissa ja heikentää mittaustarkkuutta (vaihekulma, loisteho).

3. VIRTAPIHTIEN ASENTAMINEN RYHMÄKESKUKSEEN

Virtapihdit laitetaan vaihejohtojen L1-L2-L3 (ruskea, musta, harmaa tai joskus kaikki mustia) ympärille ja klipsi painetaan kiinni niin että virtapihti on napakasti johdon ympärillä. Perustoimitus sisältää 50A virtapihdit max 10mm kaapelille, mutta virtapihtejä löytyy myös isommille kaapeleille ja 100A-200A-400A-800A virroille. MUISTA kytkeä virrat pois sähkökaapista asennuksen ajaksi ja noudattaa sähkötyöturvallisuusmääräyksiä.

Virtapihti vaihtoehdot ovat:

 • 50A / halkaisija 10mm (perustoimitus)
 • 100A / halkaisija 16mm
 • 200A / halkaisija 24mm
 • 400A / halkaisija 36mm vaatii Smappee PRO
 • 800A / halkaisija 50mm vaatii Smappee PRO

Kun asennus on tehty, Smappee LIVE näkymä näyttää hetkellisen virrankulutuksen. Mittausdata lähetetään 15 sek välein. Jos nettiyhteys katkeaa, niin data tallennetaan paikallisesti. Smappee laitteen paikallinen muisti riittää ainakin 4pv nettikatkoksen yli, ja se lähetetaan automaattisesti palvelimelle eräajona kun nettiyhteys palautuu.

4. LAITTEIDEN NIMEÄMINEN

Normaalisti Smappee löytää kahdessa päivässä 2-5 laitetta (Appliances) ja viikossa 10-40 laitetta. Laitteiden tunnistaminen tapahtuu eräajona, eli palvelimella käsitellään mittausdataa tekoälyn algoritmeillä joka tunnistaa laiteiden käyttämän tehon ja sähköverkkoon aiheuttamat häiriöt. Näiden pohjalta Smappee luo numeroidun laitelistan automaattisesti.

Laitteiden nimeäminen on 2-8 viikkoa kestävä prosessi johon menee kerralla aina 30min – 2h. Sitä kannatta tehdä aina muutaman päivän välein. Samalla tunnistat kotisi sähkösyöpöt laitteet ja opit parantamaan energiatehokkuutta. Aloita vaikka hehkulampusta, jossa ON/OFF tapahtuu nopeasti (tai keitä kahvit tai silitä paita).

Aina kun kytket laitteen päälle ja pois, päänäkymän pallojen yläpuolelle tulee  viesti tyyliin ”+500W Appliance-1”. Se kertoo reaaliajassa mitä sähköverkossasi tapahtuu. Edit napin kautta pääset nimeämään laitteet. Ping Me -toiminto lähettää järjestelmäviestin max 5x kun laite käynnistyy ja helpottaa näin nimeämistä.

Jos kaipaat apua niin soita rohkeasti. Kuulen mieluusti käyttökokemuksia, jaan vinkkejä ja ehdota kuinka tätäkin ohjetta voisi selkeyttää ja parantaa. Yhdessä oppimalla rakennamme älykodin joka säästää samalla energiaa ja luontoa.

 

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “WiFi Sähkömittarin Asennus”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Saatat myös pitää...