Cart 0

UKKUsein kysyttyä UKK FAQ

TAVOITTEENA KIINTEISTÖSI ENERGIANKULUTUKSEN TIEDOSTAMINEN JA SÄÄSTÖJEN AIKAANSAAMINEN

OmaVahdin edustamien sähkön kulutusmittaus- ja ohjausjärjestelmien avulla pystytään saavuttamaan 5-40% säästö sähkölaskuun. Lopullinen säästön määrä riippuu kohteesta, sitä käyttävien aktiivisuudesta ja muutoshalukkuudesta, mutta mittausjärjestelmät antavat tarkkaa reaaliaikaista tietoa sähkön- ja vedenkäytöstä. Jos mietit aurinkosähköjärjestelmän hankkimista, niin kohteen kulutustieto ja -profiili auttavat sinua arvioimaan sopivan järjestelmän kokoa ja aurinkopaneelien määrää. Pienempi sähkönkulutus vähentää luonnollisesti sähköntuotannosta aiheutuvia hiilidioksidi (CO2) päästöjä, joten kulutuspäätöksesi vaikuttavat ympäristöön myös sitä kautta.

UUSIUTUVAN ENERGIAN KÄYTÖN LISÄÄMINEN

Pörssisähkö on uusi sopimusmalli ostaa sähköä tunneittain vaihtuvaan hintaan. Sähköpörssissä hinta on edullinen silloin kun sähkönkulutus on pientä verrattuna tuotantokapasiteettiin. Yleensä tämä tapahtuu silloin kun uusiutuvaa tuuli- ja aurinkosähköä on paljon tarjolla. Valitsemalla varaavien jäähdytys- ja lämmitysjärjestelmien käyttöajankohdan vuorokauden edullisten tuntien aikaan, saavutat tyypillisesti 10-30% säästön sähkölaskuun. OmaVahdin järjestelmä ohjaa sähkön kulutuksen automaattisesti vuorokauden niihin tunteihin jolloin uusiutuvaa energiaa on paljon tarjolla ja sähkö edullista.

Lyhyesti sanottuna säästät sähköä ja euroja sekä asumismukavuus nousee.

Smappeen avulla sähkön kulutus havainnollistuu graafeilla, jolloin pystyt tiedostamaan paremmin käytetyn sähkön määrän ja hinnan sekä laitteiden käyntiajat. Tietoisuus tästä johtaa kulutustottumuksien muutoksen ja siirryt asteittain käyttämään enemmän edullisempaa ja ympäristöystävällisempää uusiutuvaa energiaa.

Laitehankinnat kannattaa nähdä investointeina, ja niiden tyypillinen takaisinmaksuaika on 8-24 kuukautta. Smappee järjestelmä sisältää myös älykoti ominaisuuksia kuten automaattinen valaistuksen ohjaus, sekä kahvinkeittimen ja silitysraudan etävalvonta. Nämä ominaisuudet kohottavat asumismukavuutta.

OmaVahti verkkokaupassa on neljä keskusyksikkö (ohjain) tuotemerkkiä. Osaan käy samat lisälaitteet, mutta itse ohjaimen valinnassa pätee seuraava ohje.

Smappee – Sähkökulutuksen mittaus omakotitaloissa ja aurinkosähköjärjestelmät
Vera – Kamera- ja kuorivalvonta sekä sähköjen ohjaus
Telldus – Lämpötilojen ja kosteuden seuranta sekä sähköjen ohjaus
Energomonitor – Sähkökulutuksen mittaus liikekiinteistöissä

Kysy lisää, soita niin me kyllä neuvomme mieluusti!

iPower SähköVahti -palvelu hyödyntää tuntihinnoitellun NordPool Elspot pörssisähkön edulliset tunnit. Järjestelmän logiikka ajoittaa sähköllä lämmittämisen automaattisesti niihin vuorokauden aikoihin jolloin sähkö on edullisinta.

Palvelu valitsee asetettujen kriteerien perusteella ne tunnit joiden aikana järjestelmään liitetyt vesivaraaja ja varaava lattialämmitys saavat lämmitykseen käytettävää virtaa. Tämä tapahtuu täysin automaattisesti, eikä vaadi kiinteistön käyttäjältä mitään päivittäistä huomiota.

Keskusyksikköön liitetaan myös useita lämpömittareita (sisä, ulko, LVV, ilmanvaihtokone). Ne seuraavat lämpötilaa herkeämättä, ja varmistavat että asumismukavuuteen vaikuttavat käyttäjän itse asettamat  tavoitelämpötilat täyttyvät.

Jos sinulla on kokemusta tietotekniikasta ja kärsivällisyyttä tutkia ja oppia teknistä järjestelmää, niin järjestelmän aloitusasetuksien laittaminen käyttökuntoon kestää normaalisti noin 1-2h. Tukea on tarjolla suomeksi puhelimitse ja sähköpostilla.

iPower SahköVahti -aloitupaketti toimitus sisältää aina valmiiksi käyttökuntoon ohjelmoidut laitteet, ja niiden kytkentä tapahtuu sähköasentajan toimesta. Toimintamalliimme kuuluu, että soitamme aina tilauksen jälkeen, kartoitamme käyttökohteen ja ohjelmoimme järjestelmän valmiiksi. Puhelu kestää noin 10-15min ja sen jälkeen järjestelmän käyttöönotto onnistuu nopeasti ja vaivattomasti.

Avoimessa tilassa tukiaseman ja anturin etäisyys voi olla normaalisti max 30m. Seinät, seinien määrä ja rakennusmateriaali vaimentavat signaalia ja lyhentävät näin kantamaa. Tukiasema kannattaa sijoittaa avoimeen tilaan, kuten huoneeseen josta on suora näköyhteys jokaisen huoneen oveen missä käytetään mittausanturia/kytkintä.

Järjestelmän peittoa ja kantavuutta voidaan parantaa myös vaihtamalle normaaliantennin tilalle tehokkaampi antenni. Helpoin ja siistein ratkaisu on tukiaseman antennin vaihtaminen isompaan. Peittoa voidaan laajentaa myös lisäämällä tukiasemien määrää. Meiltä löytyy kokemusta kymmenistä ratkaisuista, joten kannattaa soittaa asiakaspalveluun ja kertoa meille haasteesta!

Laitteet toimivat lisenssivapaalla 433MHz ISM-taajuusalueella ja radioiden keskitaajuus on 433,92 MHz. Lisenssivapaalla taajuudella toimivien laitteiden käyttöotto on helppoa, mutta samalla taajuudella voi toimia myös muita laitteita, ja ne saattavat häiritä joskus toistensa toimintaa. Häiriöt on usein tilapäisiä ja ne voidaan eliminoida suunnittelulla, laitteiden ja tukiasemien uudelleen sijoittelulla, sekä tarvittaessa lisäämällä tukiasemien määrää. Katso lisää ISM-taajuusalue.

Tukiasema on langattoman iPower SähköVahti ja Smappee järjestelmien keskusyksikkö. Se lähettää ON/OFF -komentoja kytkimille ja vastaanottaa tilatietoa antureilta.

Anturi (=sensori) on tilatiedon mittauslaite. Esimerkkejä tällaisesta laitteesta ovat mm. lämpöanturi, kosteusanturi, liiketunnistin, magneettikytkin, kaukosäädin, keinukytkin ja palovaroitin. Anturi sanan synonyyminä käytetään myös sanaa ”sensori”, joka on käännös englannista ”sensor”.

Kytkin on sähköverkon signaalin katkaiseva (ON/OFF) laite, ja saa ohjauskomennot tukiasemalta. Kytkin laitetaan joko pistorasiaan tai seinään upotettavat mallit liitetään suoraan johtoihin. Kytkimiä löytyy myös kosteussuojattuina (IP44) ulkokäyttöön sekä varustettuna himmentimellä.

Smappee ja iPower ovat esineiden internet (Internet of Things) järjestelmiä. OmaVahti on IoT asiantuntijayhteisö ja meillä on pitkä kokemus luotettavien tietoliikenneverkkojen sekä joustavien tietoteknisten- ja automaatiojärjestelmien rakentamisesta.

OmaVahti verkkokaupasta löytyy lisäkomponentteja, joiden avulla  järjestelmääsi voidaan laajentaa helposti. Niiden toimivuus ja yhteensopivuus keskusyksikön kanssa on testattu meidän toimesta.

Pyrimme olemaan on joustava yhteistyökumppani, joka toimittaa edistyksellisiä ratkaisuja älykodin rakentamiseksi luotettavalla elektroniikalla asiakkaan tarpeen mukaan. Jos sinulla on idea uudesta käyttösovelluksesta niin kerro siitä meille. Voit päästä pilotoimaan sitä meidän kanssa, sillä meillä on parhaillaan menossa useita pilotteja uusiin sovelluksiin liittyen.

Visio
OmaVahti on valituille asiakassegmenteille paras luotettavien älykodin ratkaisujen toimittaja.

Arvot
OmaVahti tiimin toimintaa ohjaavat arvot ovat:
• Joustavuus – Asiakkaan yksilölliseen tarpeeseen mietityt  ratkaisut perustuvat kokemukseen erilaisten komponenttien yhdistämisestä järjestelmään.
• Yhteistyö – Tekemällä ja oppimalla yhdessä asiakkaidemme kanssa ylitämme järjestelmälle/projektille alun perin asetetut odotukset.
• Rohkeus – Intohimo uuden oppimiseen, uudistumiseen ja edistykselliset ratkaisut perustuvat rohkeuteen ajatella itsenäisesti.
• Asiakastyytyväisyys – Korkea asiakastyytyväisyys ja -uskollisuus on seuraus antamiemme lupauksien pitämisestä.

 

You can ask yourself how the Smappee energy monitor can measure consumption in one single spot –where the power cable enters your fuse box- and still detect your household appliances that are all over the place. Well, do you know Shazam, the app that can identify songs? Basically it comes down to the same thing : Smappee listens to the electrical power in your house and hears appliances being switched on and off. A real challenge, because there are many appliances at the same time. As if Smappee hears a rockband play and has to isolate the guitar, the bass, the drums and the lead vocals, and on top of that the different backing vocals.

How can Smappee identify appliances?

Every appliance that is being switched on and off has its own melody. A lamp of 60 watt sounds completely different from a fridge with the same 60 watt. That’s how Smappee can distinguish them from one another.

 

What does Smappee do once it identified an appliance?

Smappee does not only give you readings on the total energy use in your home, but also on the use of each separate identified device. Via the app you can view data of more than 30 appliances.

Unfortunately Smappee can’t identify appliances under 30 watt, the so-called silent appliances, simply because they are drowned out by the louder ones. Other devices can hardly be distinguished from each other, eg appliances with a heating component such as a toaster, a water boiler or a cooker hob. Or those that don’t have an unambiguous pattern due to the variable capacity, like a heat pump or a TV with ambilight.

Nevertheless, Smappee can identify all main appliances in your home, the ones that matter when it comes down to energy saving. Besides, even if Smappee couldn’t recognize a device, its consumption and power is registered. The bubbles in the homescreen of the app represent your total use and include the non-detected appliances.

How long does it take before Smappee gives you a survey of your appliances?

Smappee needs some time to trace your appliances. As soon as you’ve installed the energy monitor, the homescreen in the app shows you the total real-time use. Then Smappee starts looking for your devices, starting with those that are switched on and off most often, such as the fridge or the freezer. Afterwards it identifies those devices that are most frequently used.

In the ‘My Appliances’ list in the app, each device is given a number. You can look into its DNA, information which is very useful when labelling your appliances. The function “Label me” in the homescreen helps you to link the number of the appliance to its name. On average, Smappee identifies a handful of appliances within a week. Logically it all depends on the number of appliances in your house ☺, but in general Smappee detects more than 60% of the devices after a month, representing about 80% of total consumption.

And what is it all good for?

As soon as Smappee has identified a device, it can measure its use separately. After about a month, it has gathered enough data to make an itemized bill. This bill shows you how much each device has consumed that month and gives you an indication on how much it will cost you on a yearly basis. Perfect to trace energy guzzlers and to find out which devices are not or no longer energy-efficient. Which tells you exactly how you can save!

Älykodin ratkaisut pyrkivät helpottamaan arjen toimintoja, lisäämään asumisviihtyvyyttä, energiatehokkuutta ja parantamaan asumisturvallisuutta.

Älykodin idea on asumisen laadun parantaminen kodin toimintojen automaatiolla. Tätä voidaan teknisesti kuvailla siten, että kodin olosuhteita mitataan sensoreilla, joiden mittaustuloksiin kodin järjestelmät vastaavat ohjelmointinsa mukaan. Yksinkertaisena esimerkkinä voidaan ajatella liiketunnistimen avulla syttyviä ja sammuvia valoja.

Liiketunnistinteknologiaa ja ohjelmoitavaa automaatiota on ollut saatavilla jo pitkään, mutta langattomien verkkoyhteyksien kasvu on tuonut älykodin olennaiseksi osaksi myös etäkäytön ja kodin etäältä seurannan. Oletettavaa on, että älykodin määritelmä saa lisää sisältöä teknologian edelleen kehittyessä.

Mukavuutta asumiseen tuo se, että koti reagoi asukkaansa toimiin ja ennakoi tämän tarpeita. Olohuoneensa voi esimerkiksi ohjelmoida niin, että kun istahdat sohvalle TV menee päälle ja valaistus himmenee katselulle sopivaksi.

Automaattiset lämmitys- ja ilmastointijärjestelmät seuraavat ilmankosteutta ja sisälämpötilaa pitäen kodin raikkaana käytön ja tarpeen mukaan. Esimerkiksi ruoanlaitosta syntyvät höyryt ja hajut lisäävät kierroksia keittiön ilmastointiin tai lisääntynyt ilmankosteus kylpyhuoneessa kääntää tuuletuksen siellä täysille. Huoneet raikastuvat nopeasti ja tehokkaasti ilman, että siitä tarvitsee itse huolehtia. Sääennusteita verkosta seuraava lämmitysjärjestelmä osaa lisätä tai vähentää lämmitystä ennakoivasti sen mukaan, minkälainen säärintama on kulloinkin tulossa, ilman että joutuu hikoilemaan tai palelemaan lämmitysviiveen takia.

WhatsApp chat