Cart 0

Älykoti muuttaa asumista lähitulevaisuudessa

Oletko joskus palannut kotiin vain tarkistaaksesi, jäikö kahvinkeitin päälle? Tulevaisuuden älykoti johtaa hellaneuroosin sukupuuttoon, sillä koti huolehtii jatkossa itse moisista arkisista asioista. Vai mitä ajattelisit seuraavanlaisesta arkipäivästä:

Heräät aamulla herätyskellon soidessa ja tunnet tuoreen kahvin tuoksun. Kahvinkeitin on keittänyt sinulle kupin erityisen vahvaa kahvia, koska sängyn antureiden mukaan nukuit hieman huonosti. Kun poistut kotoasi aamulla, kotisi sammuttaa kaikki tarpeettomat sähkölaitteet ja laskee kodin lämpötilaa energiaa säästääkseen. Kotisi on jo oppinut elämänrytmisi ja osaa toimia sen mukaan. Sitä paitsi älypuhelimesi kalenterin mukaan olet menossa pelaamaan tennistä suoraan töiden jälkeen, joten tänään kotisi voi säästää energiaa muutaman tunnin ylimääräistä.

Mistä älykodissa on kyse?

Älykodilla ei ole tarkkaa määritelmää, mutta yleisesti sillä tarkoitetaan teknologian tuomia uusia mahdollisuuksia elämiseen ja asumiseen. Keskeinen osa kokonaisuutta on esineiden Internet (engl. Internet of Things), eli verkkoon liitetyt laitteet. Esineiden internetissä hienous piilee siinä, että laitteiden anturit keräävät valtavasti tietoa ja laitteet myös viestivät ja vuorovaikuttavat keskenään.

Yksinkertaistettuna voisi sanoa, että älykoti tekee kodille saman, mitä älypuhelin teki puhelimelle: luvassa on parannuksia olemassa oleviin asioihin sekä täysin uusia asioita. Odotukset älykodille ovat suuret: Gartnerin arvion mukaan älykoti voi lähitulevaisuudessa vähentää kotitaloustöitä sadalla tunnilla vuodessa. Muita merkittäviä sovelluskohteita ovat turvallisuus ja energianhallinta.

Es asennus Oy on kiinteistöjen energiakatselmuksiin ja ilmalämpöpumppu asennuksiin erikoistunut yritys.

OmaVahdin sähkön kulutusmittarit ovat auttaneet meitä selvittämään asiakkaiden energiankulutusta. Raporttien  avulla olemme löytäneet säästökohteita, sekä perustelemaan lämpöpumppu tarjouksia laskelmien avulla joissa kulutus kääntyy euroiksi hyvin tarkasti.

OmaVahdin Ville tunteet laitteet ja palvelu on joustavaa. Suosittelen!

Lauri Salomaa – Energiansäästäjät.fi

Our brands List of our brands